Varustehuolto

Hevosten varusteet ovat arvokkaita, siksi niitä tulisikin hoitaa hyvin.

Varusteiden pitkän käyttöiän salaisuus on niiden säännöllisessä oikeanlaisessa hoidossa. Nahan laatu määrää jo suuresti käyttöiän ja kestävyyden, mutta huonompikin nahka saa lisää käyttöikää hoitamalla sitä oikein. 

Uudet nahkaiset varusteet on hyvä rasvata/öljytä ennen käyttöön ottoa, käyttämällä kohtuudella rasvaa ja niukasti öljyä.

Nahkavarusteet suositellaan säilytettäväksi omissa tiloissaan siististi niille varatuissa telineissä, eikä tallissa tai loimien kuivatushuoneessa.

Huolehdi, että varustehuoneessa on hyvä ilmanvaihto, sekä suositeltu lämpötila huoneessa on 12 – 18 ˚C. Jatkuva yli 25 asteen lämpötila kuivattaa ja haurastuttaa nahan.

Suojaa varusteet suoralta auringon paahteelta. Äläkä säilytä niitä pattereiden päällä tai niiden välittömässä läheisyydessä, myös niiden lämpö kuivattaa liikaa nahkaa.

Missä voi sulaa, siellä nahka palaa”

Varusteiden säännöllinen hoitaminen

  • Edistää hevosen terveyttä ja viihtyvyyttä
  • Parantaa hevosen terveyttä
  • Pidentää varusteiden käyttöikää
  • Ennaltaehkäisee ja minimoi riskitekijöitä
  • Kertoo myös hyvästä hevosmiestaidoista

Rikkinäiset ja hoitamattomat varusteet

Rikkinäiset varusteet tulee välittömästi vaihtaa ehjiin varusteisiin, jotka ovat turvalliset.

Hoitamattomat nahkavarusteet kovettuvat ja haurastuvat nopeasti, varsinkin ne osat, jotka altistuvat hevosen hielle ja kosteudelle. Säännöllinen puhdistus ja rasvaus pitävät nahan notkeana myös sellaisissa varusteissa, jotka eivät ole säännöllisessä käytössä. 

Miten?

Käytä varusteiden pesemiseen lämmintä vettä, jotta lika irtoaa kunnolla. Vaihda vesi riittävän usein puhtaaseen. Saumoja on myös kätevä putsata pehmeällä hammasharjalla.

HUOM! Älä käytä rasvaa osiin, jotka eivät saa olla liukkaita esim. ohjat pyyhitään kevyesti!

Synteettiset materiaalit tulee pestä valmistajan ohjeiden mukaan.

Loimet, vaatteet ja muut kangasvarusteet ohjeiden mukaan.

Kuraiset varusteet kannattaa puhdistaa heti, varsinkin jos niitä on käytetty esim. suolatuilla (pölyämisen esto) kentillä/raviradoilla. Muta ja hiekka koostuvat pienistä jyvistä, joka naarmuttaa nahkaa herkästi, jos sitä hangataan voimakkaasti. Naarmuttaminen ei ainoastaan pilaa ulkonäköä, vaan vähitellen ohentaa ja heikentää nahkaa.

Suihkuta rohkeasti viileällä vedellä pahimmat ravat varusteista pois ja pese varusteet hyvällä saippualla. Jos yrität puhdistaa pienellä vesimäärällä hiekkaa pois nahan pinnasta, se on ihan sama kuin hankaisit sitä hiekkapaperilla. Nahkan pinta vioittuu ja käyttöikä lyhenee.

Tarvitaan ripaus tietoa ja paljon maalaisjärkeä!